Koetut

Historian Ystäväin Liitto on järjestänyt erilaisia retkiä tai kulttuurimatkoja.

Vuosittain on ollut opintomatka Eurooppaan, vaihteleviin kohteisiin. Nämä ovat lyhyitä matkoja, esim ke-su, siis alle viikon. Alhaalla on lista tähänastisista matkakohteistamme. Lisäksi järjestämme päiväretken, jolloin mennään bussilla jonnekin mielenkiintoiseen kohteeseen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Noin puolentoista vuoden väliajoin on järjestetty kaukomatkoja, joiden aikana on perehdytty paikan päällä sekä entisaikojen että nykyajan kulttuureihin ja tapahtumiin.

Kaukomatkoja on tehty Kiinaan, Intiaan, Meksikoon ja samalla Kuubaan, Indokiinaan eli Vietnamiin, Kamputseaan ja Laosiin, Egyptiin, Silkkitielle Uzbekistaniin sekä syksyllä 2010 Jordaniaan ja Siinaille, jossa tutustuttiin myös Petraan ja Siinailla vanhaan Pyhän Katariinan luostariin. Kaukaasian retki tehtiin 2012, jolloin tutustuttiin Georgiaan ja Armeniaan. Syksyllä 2013 oli retki Marokkoon ja keväällä 2015 oli matka Iraniin.

Kaukomatkat ovat kestäneet noin 10 päivää. Ryhmät ovat olleet 25 hengen suuruisia. Tämänkokoisissa ryhmissä  nähtävyyksiin perehtyminen ja matkanjohtajan selostusten seuranta on ollut antoisinta. Joillekin matkoille ilmoittautuneita on ollut niin paljon, että osanottajista on voitu muodostaa kaksi eri aikana matkustanutta ryhmää.

Matkat ovat antaneet osanottajille myös hyvät  taustat seurata lehdistä nykyajan uutisia. Paikan päällä käynti ja sikäläisiin olosuhteisiin tutustuminen on paljon edesauttanut sekä menneisyyden että nykyisten kansainvälisten tapahtumien ymmärtämistä.

Historian Ystäväin Liitto on järjestänyt seuraavat opintomatkat:

Riika elokuussa 1994 ,Pietari elokuussa 1995, Kronstadt 1996, Unkari 1997, Berliini 1998, Narva ja Novgorod elokuussa 1999, Kaliningrad ja Liettua elokuussa 2000, Ruotsi ja Tanska elokuussa 2001, Irlanti kesäkuussa 2002, Istanbul - Konstantinopoli elokuussa 2003 Ranska, Normandian kierros, kesäkuussa 2004 Saksa, Reinin varsille elokuussa 2005, Moskova syyskuussa 2006, Kreikan kiertomatka kesäkuussa 2007, Madrid kesäkuussa 2008, Rooma ja samnilaisalueet kesäkuussa 2009, Gdansk kesäkuussa 2010, Berliini kesäkuussa 2011, Venetsia toukokuussa 2012 , Manchesterin ympäristön linnat 2013, Ruotsin linnat Mälarenin ympäristössä 2014, Krakova ympäristöineen 2015, Portugali: Oporto ja Lissabon ympäristöineen 2016.

Kotimaan retki järjestettiin la 23. toukokuuta 2015; kohteina olivat Verlan tehdasmiljöö sekä Urho Kekkosen arkisto.
Syysretki 18.9.2016 tehtiin Emil Cedercreutzin museon Harjavaltaan sekä Ryti-huoneeseen Huittisissa.

Syysretki Harjavaltaan Emil Cedercreutz -museoon su 18.9.2016

Cedercreutz (1879 –1949) kuuluu epailemattä Suomen kuvanveistotaiteen aateliin. Hän itse kuului myos Satakunnan aatelisiin. Emilin veri veti jo pikkupoikana taiteeseen. Vanhempiensa toivomuksesta han tosin aloitti juridiikan opinnot, mutta ne olivat nuorelle miehelle tervanjuontia. Hännen kolme veljeään koulutettiin porvarillisiin ammatteihin. Yhteiskunnan toiminnot eivat kuitenkaan jaaneet Emililtakaan vieraiksi; hänestä tulikin tarkeä satakuntalainen kulttuurivaikuttaja. Emil Cedercreutzia kutsutaan Satakunnan eurooppalaiseksi. Tälle luonnehdinnalle on vahva pohja, sillä hän opiskeli kuvanveistoa laajasti mm. Brysselissä, Roomassa ja tietenkin Pariisissa. Vuonna 1912 hän piti ensimmäisen yksityisnayttelynsä Ateneumissa.

Helsingin Kirkkokadun varrella sijaitsevassa Tieteiden talossa on edelleen Cedercreutzin töita nähtavilla. Aiemmin niitä oli enemmänkin. Historian Ystäväin liittokin toimii kyseisessä rakennuksessa. Emil Cedercreutzin museossa oli paljon mielenkiintoista, hänen taiteilijakotinsa oli jännittävä, kokoelmat hienot ja minulle olivat paperisilhuetti-työt uusi ulottuvuus Cedercreutzin taiteessa.  Katsottavaa siis riitti valtavasti.

Retken paluumatkalla vierailimme Huittisissa ja käväisimme tutustumassa Huittisten museon Risto Ryti -osastoon. Rytihan oli tunnetusti Huittisten oma poika. Huone oli varsin pieni, ja opas oli sairastunut. Onneksi huoneeseen oli tehty hyvät opasteet, joten emme tehneet hukkareissua.  Mukava pieni kokoelma kaikenlaista tavaraa oli museossa muutenkin.

 

Toukokuisen Slovakian matkan teemana olivat linnat ja historia.

Lensimme 15.5.2017 klo 8.30 Wieniin, josta siirryimme Slovakiaan,  Bratislavaan.
Ohjelmassa olivat kaupunkikierros Bratislavassa ja sen tärkeimmät nähtävyydet: näimme Uuden sillan 1970 luvulta, joka yhdistää molemmat puolet kaupunkia, eduskuntatalon ja Bratislavan linnan rakennuksen, Presidentti palatsin, pyhä Martinin kirkon ja kaupungin ydinkeskustan, mm. historiallisen yliopiston rakennuksen, joka oli aikoinaan Unkarin ensimmäinen sivistyskeskus... Bratislava oli hyvin viehättävä kaupunki.
-
- 2. matkapaivänä retki Pienten Karpattien alueelle. Tunnin ajomatkan päästä on yksi Slovakian hienoimmista renessanssilinnoista nimeltään Cerveny Kamen eli Punainen kivi. Siellä tehtiin linnakierros, jonka aikana näimme upeita linnan kaluste-, taide- ja asekokoelmia ja kuulimme Slovakian historiasta. Bussimatkalla miellyttävä ja hauska oppaamme Marketa puolestaan kertoi lisää maan historiasta ja nykypäivän oloista. Retken aikana oli viinimaistaiset: 300 vuotta vanhat tilat ovat hieno esimerkki keskieurooppalaisesta pienkaupungin viinitalon arkkitehtuurista, jossa asuintilat sekä viinin valmistus- ja säilyty tilat muodostavat yhden kokonaisuuden kaupungin keskustassa. Hacajin perhe on valmistanut viiniä ja kuohuviiniä jo 1800 luvulta lähtien tähän päivään asti ja on aina kuulunut maan parhaimmistoon.
Herra Hacaj perehdytti vanhassa viinikellarin tiloissa kuohuviinin valmistuksen saloihin ja maistelimme näitä viinejä hyvän aterian palan painikkeina. Oli hauskaa ja mielenkiintoista!
Illalla noin puolet retkeläisistä menivät katsomaan ja kuuntelemaan Bratislavan oopperaan Giacomo Puccinin Turandot-oopperaa.  Uusi oopperatalokin oli kiinnostava, ja esitys oli erittäin hyvä. Silmänruokaa suorastaan liikaakin.

- 3. matkapäivä: Aamiaisen jälkeen jatkoimme matkaa noin kahden tunnin ajomatkan päähän Banska Stiavnican keski-aikaiseen kaupunkiin, joka on vuodelta 1993 Unescon suojelukohde.