top of page

Retkiä Suomessa ja ulkomailla

Historian Ystäväin Liitto on järjestänyt erilaisia retkiä tai kulttuurimatkoja. Vuosittain on ollut opintomatka Eurooppaan, vaihteleviin kohteisiin. Nämä ovat lyhyitä matkoja, esim ke-su, siis alle viikon. Lisäksi järjestämme päiväretken, jolloin mennään bussilla jonnekin mielenkiintoiseen kohteeseen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. ​Noin puolentoista vuoden väliajoin on järjestetty kaukomatkoja, joiden aikana on perehdytty paikan päällä sekä entisaikojen että nykyajan kulttuureihin ja tapahtumiin.

Chopin-monumentti_edited.jpg
Tule matkalle Puolaan keväällä 2023!
Toukokuussa,  ke - su 24.-28.5.2023 toteutetaan opintoretki Puolaan, sen historiaan sekä nykypäivään. Paikallisoppaana on Jukka Soisalon-Soininen, luotettava Puolan asiain tuntija.
Alustava ohjelma: Lennämme ke aamulla Varsovaan, josta ajamme Unescon perintökohteeseen, Torunin kaupunkiin. Ke jaloittelemme vanhassa kaupungissa, jossa on säilynyt rakennuksia keskiajalta alkaen - kaupunkia ei ole pommitettu raunioiksi sodissa. Vietämme koko torstain Torunissa, Nicolaus Copernicuksen syntymäkaupungissa ja sen ympäristössä: Tutustumme yliopistoon ja säilyneisiin linnoituksiin. Perjantaina siirrymme Varsovaan. Iltapäivällä kuulemme Suomen suurlähetystössä  analyysin Puolan nykytilanteesta. käymme kansallismuseoon ja tutustumme kaupunkiin. Lauantaina menemme juutalaismuseoon. Illalla on Chopin konsertti halukkaille. Sunnuntaina kuljemme Marskimme, C.G. Mannerheimin jalanjäljissä. Illalla on lento takaisin Helsinkiin.
Matkan hinta sisältää mielenkiintoisen ohjelman lisäksi lennot H:ki-Varsova-Helsinki, puolihoidon, eli aamiaiset hotelleissa, neljä lounasta ja kaksi illallista.  Hinta jäsenille 2 hh / 1390 € / hlö, ei-jäsenelle 1400 €. Yhden hengen huoneen lisä 190 €.  Ilmoittaudu mukaan tästä!
Chopin monumentti Varsovassa
_______________________________________

 

 Kävelyretki Helsingin Hietaniemen hautausmaalla la 28.8.2021 klo 10-12!

 

Historian ystävät järjestivät jäsenilleen opastetun kierroksen Hietaniemen hautasmaalla teemalla "miten Suomesta tuli Suomi". 

Kävelykierroksella kauniilla Hietaniemen hautausmaalla, joka henkii monipuolista historiaa, teema oli "miten Suomesta tuli Suomi". Kuulimme suomalaisen yhteiskunnan arvojen rakentumisesta ennen itsenäisyyttä. Millaiset aatteet, henkilöt ja ajatukset ovat vaikuttaneet siihen? Tutustuimme historiamme tahtoihmisiin, jotka omalla panoksellaan olivat vaikuttamassa Suomen muodostumiseen sellaiseksi, jona sen nyt tunnemme. Heissä on myös paljon naisia, joiden osuus historiassa jää usein suurmiesten varjoon. Samalla havainnollistui yhteiskunnallinen muutos.

 


 

Kevätretki Luumäelle ja Haminaan koronan vuoksi peruutettu.

 

Svinhufvud_edited.jpg

______________________________________________________________

Historian Ystäväin Liiton kaukomatka Kazakstaniin ja Kirgisiaan syyskuussa 2019!

Historian ystävät Keski-Aasiassa

Siellä missä Kiina on suuri ja Venäjä alueellinen mahti

 

Historian ystävien kaukomatka suuntautui tänä vuonna Kazakstaniin ja Kirgisiaan, jonne ensimmäinen ryhmä historian ystäviä lähti 4. syyskuuta ja palasi 13. syyskuuta. Matkalla näimme muun ohella suuruudenhullua arkkitehtuuria Kazakstanin uudessa pääkaupungissa Nur-Sultanissa ja vastapainona neuvostoajan ulkomuseon maisemia maaseudulla.

Marjatta Oksanen oli järjestänyt meille Olympian matkaohjelman ulkopuolella tapaamisen Kirgisian entisen presidentin Roza Otunbayevan,69, kanssa. Marjatta on tuntenut Rozan vuosikymmeniä ja meitä onnisti, kun hänellä oli reilusti aikaa suomalaiselle matkaseurueelle.

 

Rozan uraan on mahtunut presidentin tehtävien (2010-2011) lisäksi ulkoministeriys sekä suurlähettilään tehtävät Washingtonissa ja Lontoossa. Puoluekannaltaan Otunbayeva on sosiaalidemokraatti. Otunbayeva on valmistunut Moskovan valtionyliopiston filosofian laitokselta.

 

Kirgisiassa järjestetään ensi vuonna parlamenttivaalit. Demokratia ja parlamentarismi tulevat vain uusien vaalien jälkeen, Otunbayeva korosti. Kirgisian taloudellinen tilanne on surkea. Ongelmia tuottavat oikeusvaltiokehitys ja ihmisoikeuskysymykset. Silti maata pidetään alueen muista maista poiketen kuitenkin demokratiana. Sananvapauskin on sitä luokkaa, että Kirgisian johtajia saa mediassa arvostella ilman pelkoa seurauksista.

 

Puheessaan Otunbayeva korosti sitä, että Kirgisia on vielä köyhä maatalousvaltio, jossa kaksi kolmasosaa väestöstä elää maaseudulla ja tarkoituksena on kehittää maataloutta, jotta tuotteita saadaan vientiin. Otunbayeva huomautti, että Kirgisia on heikoilla Transparency Internationalin korruptiorankingissa. Se onkin totta, sillä Kirgisia löytyy sijalta 135, kun maita on kaikkiaan 180.   Otunbayevan avulla saimme myös tutustua valtion komeisiin vierastaloihin Issyk Kul-järven rannalla. Paikka on sama, jossa presidentti Urho Kekkonen vieraili Neuvostoliiton-matkallaan toukokuussa 1977. Kekkosen kaksi kuvaa on vierastalon seinällä. Kekkonen kävi myös kalassa, mutta jäi sillä kerralla saaliitta, vaikka Kirgisian kommunistijohto oli istututtanut kaloja presidentin seuruetta varten.
 

Matkamme kuitenkin siis alkoi Nur-Sultanista, jonka maan diktaattori Nursultan Nazarbayev ehti rakennuttaa ollessaan maansa presidenttinä vuosina 1991-2019. Nykyisin Nazarbayev toimii kulissien takana nimikkeellä johtaja. Presidenttinä on Kassym-Jomart Tokajev, mutta todellinen johtaja lienee edelleen Nazarbayev.

Nur-Sultanin kaupunki on mahtipontinen ja siellä arkkitehdit Norman Fosterista alkaen näyttävät saaneen hyvin vapaat kädet. Rahaa ei ole säästetty eikä kullan kimallusta. Asukkaita kaupungissa on 800 000, mutta ulkoisesti se vaikuttaa vain pramealta hallintokaupungilta. Kazakstan on valtava maa, jonka pinta-ala on yli 2,7 miljoona neliökilometriä. Kirgisian tavoin Kazakstania vaivaa syvä korruptio ja maa löytyy Transparencyn korruptiotilaston sijalta 124.

 

Nur-Sultanin jälkeen entinen pääkaupunki Almaty vaikutti vilkkaalta paikalta. Almatyn kaduilla on ihmisiä ja elämää. Almaty tunnettiin aikanaan nimellä Alma Ata ja suomalaiset pikaluistelijat tekivät jopa maailmanennätyksiä liukkaalla Medeo-stadionilla, joka nyt näyttää melkoisen nuhjaantuneelta paikalta, kun pikaluisteluennätyksiä tehdään suurissa sisähalleissa.

 

 

 

 

Pitkän bussimatkan jälkeen saavuimme Karakulin kaupunkiin, josta jatkoimme Cholpon Ataan ja sieltä matkan päätepisteeseen Bishkekiin, Kirgistanin pääkaupunkiin.

 

Kiinnostava havainto oli, ettei kiinalaisia turisteja juuri näkynyt sen paremmin Kazakstanissa kuin Kirgisiassakaan. Kiinalaisia on enemmän Helsingissä.

 

Perinteiseen tapaan historian ystävien kaukomatkan järjestelyistä vastasi matkatoimisto Olympia. Matkanjohtajamme Sirpa Laine piti meistä paikallisoppaiden kanssa hyvää huolta. Meillä oli mukavaa ja siitä suurkiitos kaikille seurueen jäsenille.

                                                                                 Janne Virkkunen

________________________

Kazakstanin matkalaisia

___________________2018___________________

Kevätretki Tampereelle la 5.5.2018 klo 8 alkaen

Historian Ystäväin Liiton kevätretkellä la 5.5.2018 Tampereelle, tutustuimme kaupunkiin ja sen historiaan sekä kulttuuriin! Teemoina teollistuminen,  v. 1918 sisällissota - käyvimme Vapriikin näyttelyssä asiantuntijaoppaan johdolla, kaupunkikierroksella tutustuimme tärkeimpiin paikkoihin, Keskustorilta Pispalaan ja piipahdimme Kalevankankaalla. Tampere on viime vuosina on profiloitunut myös kulttuurin ja koulutuksen kaupunkina.

Barrikaadi Tampereella huhtikuussa 1918,  Museovirasto  

SYYSRETKI HARJAVALTAAN EMIL CEDERCREUTZ -MUSEOON SU 18.9.2016

Cedercreutz (1879 –1949) kuuluu epailemattä Suomen kuvanveistotaiteen aateliin. Hän itse kuului myos Satakunnan aatelisiin. Emilin veri veti jo pikkupoikana taiteeseen. Vanhempiensa toivomuksesta han tosin aloitti juridiikan opinnot, mutta ne olivat nuorelle miehelle tervanjuontia. Hännen kolme veljeään koulutettiin porvarillisiin ammatteihin. Yhteiskunnan toiminnot eivat kuitenkaan jaaneet Emililtakaan vieraiksi; hänestä tulikin tarkeä satakuntalainen kulttuurivaikuttaja. Emil Cedercreutzia kutsutaan Satakunnan eurooppalaiseksi. Tälle luonnehdinnalle on vahva pohja, sillä hän opiskeli kuvanveistoa laajasti mm. Brysselissä, Roomassa ja tietenkin Pariisissa. Vuonna 1912 hän piti ensimmäisen yksityisnayttelynsä Ateneumissa.

Helsingin Kirkkokadun varrella sijaitsevassa Tieteiden talossa on edelleen Cedercreutzin töita nähtavilla. Aiemmin niitä oli enemmänkin. Historian Ystäväin liittokin toimii kyseisessä rakennuksessa. Emil Cedercreutzin museossa oli paljon mielenkiintoista, hänen taiteilijakotinsa oli jännittävä, kokoelmat hienot ja minulle olivat paperisilhuetti-työt uusi ulottuvuus Cedercreutzin taiteessa. 

 

Katsottavaa siis riitti valtavasti. Retken paluumatkalla vierailimme Huittisissa ja käväisimme tutustumassa Huittisten museon Risto Ryti -osastoon. Rytihan oli tunnetusti Huittisten oma poika. Huone oli varsin pieni, ja opas oli sairastunut. Onneksi huoneeseen oli tehty hyvät opasteet, joten emme tehneet hukkareissua.  Mukava pieni kokoelma kaikenlaista tavaraa oli museossa muutenkin.

__________________________________________

Syysretki Porkkalaan järjestettiin la 5.10.2019

Historian Ystäväin Liiton syysretkellä Porkkalaan 5.10.2019 oli oppaana Jukka Soisalon-Soininen, joka vei meidät Porkkalanniemen sodanjälkeiseen venäläiskauteen ja historiaan.  Matkalla kuulimme Jukka Soisalo-Soinisen mielenkiintoista ja asiantuntevaa kerrontaa alueesta ja sen historiasta: Sjundby,  Fanjunkars, Igor-museo ja neuvostobunkkeri olivat kohteitamme Kirkkonummen kirkon ohella. Oli hienoa kuulla degerbyläisten kokemuksista, kun he palasivat vanhoille tiloilleen.  Matkan aikana nautimme lounaan ja iltapäiväkahvit.  Oli hauska ja antoisa matka!

___________________________________________________________

Historian Ystäväin Novgorodin matka järjestettiin kesäkuussa 2019

Asiantuntijana matkallamme oli prof. Jukka Korpela Joensuun yliopistosta. Näimme paljon mielenkiintoista sekä kuulimme erinomaista selvitystä alueen historiasta ja kulttuurista. Oman asiantuntijamme lisäksi paikallisoppaat olivat mukavia ja tutustuimme monin tavoin venäläiseen kulttuuriin.

Kohteinamme olivat Staraja Ladoga, Olhava, Novgorod,  Pihkova,Izborskin linnoitus ja Petserin luostari.  Palasimme  Viron kautta Helsinkiin.

Pihkova

IMG_0410.jpg

_________________2018_____________________

Retki Brûggeen ja Gentiin keskiviikosta sunnuntaihin 3.-7.10. 2018!

Historian Ystäväin Liiton opintomatkalla Brüggeen ja Gentiin tutustuimme mielenkiintoiseen kaupunkihistoriaan sekä teimme retken Yprèsin Flanderin kenttien sotamuseoon.  Kävimme myös Brysselin Euroopan historian talossa. Brügge osoittautui hyvin viehättäväksi kaupungiksi, joka oli säilynyt ehjänä maailmansodissa. Yprès sen sijaan oli rakennettu kokonaan uudelleen eikä yksikään talo ollut 90-vuotta vanhempi keskiaikaisesta ulkonäöstään huolimatta.  Matka herätti taatusti paljon ajatuksia niin Euroopan menneisyydestä kuin tulevaisuudestakin.  Sodan mielettömyys tuli hyvin selväksi sekä ensimmäisen maailmansodan vaikutus nykypäivän Flanderin arkeen .

​____________________________________________________________

SLOVAKIA TOUKOKUUSSA 2017

Slovakia

Lensimme 15.5.2017klo 8.30 Wieniin, josta siirryimme Slovakiaan, Bratislavaan. Ohjelmassa olivatkaupunkikierros

Bratislavassa ja sentärkeimmät nähtävyydet: näimme Uuden sillan 1970 luvulta, joka yhdistää molemmat puolet kaupunkia, eduskuntatalon ja Bratislavan linnan rakennuksen, Presidentti palatsin, pyhä Martinin kirkon ja kaupungin ydinkeskustan, mm. historiallisen yliopiston rakennuksen, joka oli aikoinaan Unkarin ensimmäinen sivistyskeskus... Bratislava oli hyvin viehättävä kaupunki.

- 2. matkapaivänä retki Pienten Karpattien alueelle. Tunnin ajomatkan päästä on yksi Slovakian hienoimmista renessanssilinnoista nimeltään Cerveny Kamen eli Punainen kivi. Siellä tehtiin linnakierros, jonka aikana näimme upeita linnan kaluste-, taide- ja asekokoelmia ja kuulimme Slovakian historiasta. Bussimatkalla miellyttävä ja hauska oppaamme Marketa puolestaan kertoi lisää maan historiasta ja nykypäivän oloista. Retken aikana oli viinimaistaiset: 300 vuotta vanhat tilat ovat hieno esimerkki keskieurooppalaisesta pienkaupungin viinitalon arkkitehtuurista, jossa asuintilat sekä viinin valmistus- ja säilyty tilat muodostavat yhden kokonaisuuden kaupungin keskustassa. Hacajin perhe on valmistanut viiniä ja kuohuviiniä jo 1800 luvulta lähtien tähän päivään asti ja on aina kuulunut maan parhaimmistoon.
Herra Hacaj perehdytti vanhassa viinikellarin tiloissa kuohuviinin valmistuksen saloihin ja maistelimme näitä viinejä hyvän aterian palan painikkeina. Oli hauskaa ja mielenkiintoista!
Illalla noin puolet retkeläisistä menivät katsomaan ja kuuntelemaan Bratislavan oopperaan Giacomo Puccinin Turandot-oopperaa.  Uusi oopperatalokin oli kiinnostava, ja esitys oli erittäin hyvä. Silmänruokaa suorastaan liikaakin.

- 3. matkapäivä: Aamiaisen jälkeen jatkoimme matkaa noin kahden tunnin ajomatkan päähän Banska Stiavnican keski-aikaiseen kaupunkiin, joka on vuodelta 1993 Unescon suojelukohde.
Nykypäivänä hyvin rauhallinen 10 tuhannen asukkaan kaupunki sijaitsee kauniissa luontoympäristässä, mutta se oli vanhaan aikaan yksi Slovakian tärkeimmistä kohteista hopean ja kullan kaivoksein vuoksi.


- 4. päivä: matkamme suuntautui kohti pohjoista ja ensimmäisenä kohteena on Liptovsky Mikulasissa, joka sijaitsee keskellä vuoristoa, jossa on n. 33 tuhatta asukasta, ja ensimmäinen kirjallinen maininta siitä on jo 1200 luvun loppupuolelta, täällä nautimme myös lounaasta. Tutustuimme myös Orava linnaan, samalta ajalta eli 1200 luvun loppupuolelta ja on 112 m korkeudella Orava jokeen nähden.


- 5. päivä: Viimeisenä päivänä ajoimme keski Slovakian suurimman Nitra nimisen kaupungin kautta ja vierailimme sen historiallisessa keskustassa ja Nitra Linnassa, joka kuuluu hienoimpiin kohteisiin Slovakiassa. Lounas oli herkullinen viehättävässä puistosssa. Alkuillasta saavuimme Wienin lentokentalle. Finnairin suora lento Helsinkiin kello 19.20 – 22.40.

bottom of page