Please reload

Uusimmat uutiset

Brüggen ja Gentin matkan ilmoittautuminen avautui ke 16.5. nettisivuillamme! Matkalle on jonotuslista.

 

HISTORIAN YSTA VA IN LIITTO, BRUGGE 3. – 7.10.2018
Rakastetulla Bruggella on monta lempinimeä. Arkkitehtuurinsa ansioista kaupunki on todellinen Flanderin jalokivi, joka loistaa kirkkaana. Silmää hivelevän kauniit kanavat ja niissä uiskentelevat joutsenet täydentävät tunnelmaa. Matkan aikana teemme mm. kanavaristeilyn Gentin kaupungissa, ihailemme Bruggen vanhaa keskiaikaista keskustaa, tutustumme Yprèsissä In Flanders Fields –museoon ja vierailemme Euroopan Historian Talossa Brysselissä.

 

Lennot/Finnair: 3.10.2018 AY1541 Helsinki – Bryssel 07:45 – 09:20 7.10.2018 AY1546 Bryssel – Helsinki 19:20 – 22:45 Lentoaikataulut sitoumuksetta. Ajat ovat paikallisia aikoja. Belgiassa kello on tunnin Suomen aikaa jäljessä.

 

Alustava matkaohjelma:
3.10. – Kanavaristeily Gentin sydämessä

 

Suosittelemme saapumaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle 2 tuntia ennen koneen lähtöä. Finnairin lento AY1541 lähtee Helsinki – Vantaan kakkosterminaalista (T2) klo 07:45 ja saapuu Brysseliin klo 09:20. Suomenkielinen opas on ryhmää vastassa Historian Ystäväin Liitto -kyltin kanssa. Lentokentältä suuntaamme Itä-Flanderin pääkaupunkiin Gentiin, jonne ajamme idyllisten pikkukaupunkien, kylien ja peltotilkkujen täplittämää reittiä. Gentissä teemme kanavaristeilyn, jonka aikana ihailemme kauniita keskiaikaisia kiltataloja, mahtavia kirkkoja ja historiallisia rakennuksia. Nautimme lounaan (3 ruokalajia, kahvi/tee, 1 juoma: olut, viinit tai virvoke) tyylikkäässä Café Theatre –brasseriessa, jossa on mukavan eloisa ilmapiiri ja ystävällisen henkilökunnan luoma välitön tunnelma. Lounaan jälkeen jatkamme bussilla vielä noin tunnin Bruggeen, jossa majoitumme ryhmän valitsemassa hotellissa.


4.10. – Bruggen kävelykierros

Aamiainen hotellissa. Aamupäivän kävelykierros vanhassa Bruggessa perehdyttää meidät kaupungin historiaan. Koristeelliset kiltatalot porraspäätyisine kattoineen, vaikuttava Provinciaal Hofin hallintorakennus sekä Belfort-kellotorni ympäröivät Grote markt -keskusaukiota, joka on alueen sydän. Tunnelmaltaan kotoista Burg-aukiota valvoo puolestaan hieno kaupungintalo Stadhuis. Kävelyn aikana kuulemme tarinoita Bruggen mielenkiintoisesta historiasta ja nykypäivästä. Klo 12:30 nautimme yhteisen lounaan (3 ruokalajia, kahvi/tee, 1 juoma: olut, viinit tai virvoke) De Florentijnen –ravintolassa Domus Florentinorumin tiloissa, joissa Firenzen kauppiaat keskiajalla asuivat ja kävivät kauppaa. Ravintola on tilava ja valoisa, ja se on sisustettu tyylikkään rauhoittavasti.
Iltapäivällä tutustumme yhdessä Bruggen kauneimmista historiallisista rakennuksista sijaitsevaan Bourgogne des Flanders –olutpanimon. Kierros vie meidät panimon historian läviste ja tutustuttaa herkullisen oluen valmistukseen, toki myös maistamme itse tuotetta.

 

5.10. – Bruggen Historian Museo ja Groeninge –museo

Aamiaisen jälkeen jatkamme Bruggen historiaan perehtymistä vaikuttavassa Historium Brugge -museossa. Autenttisten lavasteiden, elokuvan, musiikin ja erikoistehosteiden myötä museokierros on erittäin mielenkiintoinen kokemus. Museo on yksi Bruggen suosituimmista. Täältä jatkamme Groeninge –museoon, joka on rakennettu keskiaikaisen Eekhout-luostarin paikalle. Museossa saa kattavan kuvan kuuden vuosisadan flaamilaisesta ja belgialaisesta maalaustaiteesta sisältäen runsaasti mm. renessanssin ja barokin mestareiden teoksia. Ihailemme mm. Jan van Eyckin kuuluisaa "Neitsyt ja lapsi Canon van der Paelen" maalausta. Klo 13:30 nautimme lounaan (3 ruokalajia, kahvi/tee, 1 juoma: olut, viinit tai virvoke) Cafedraal-ravintolassa, upeassa 1400-luvun talossa, joka on kunnostettu kunnioittaen keskiaikaista rakennushistoriaa. Lounaan jälkeen on aikaa omatoimiseen kaupunkiin tutustumiseen.
Esimerkiksi kanavaristeily on oiva tapa jatkaa Bruggen tutkimista. Burg-aukion eteläpuolella kulkee Bruggen kauneimmaksi kanavaksi mainittu Groenerei, vihreä kanava. Sitä reunustavien vanhojen talojen, suurten puiden ja ikiaikaisten kivisiltojen muodostama miljöö on käsittämättömän kaunis. Tai iltapäivällä voi tutustua vaikkapa Belfort-kellotorniin, jossa kannattaa käydä ihailemassa yli koko Bruggen avautuvaa näköalaa. Näkymä odottaa 366 porrasaskelman päässä, mutta on todella vaivan arvoinen. Bruggen kirkoista kannattaa vierailla ainakin Mariastraat-kadun varrella sijaitsevassa goottilaisessa Pyhän Marian kirkossa – Onze-Lieve-Vrouwekerk – joka pitää sisällään todellisen taideaarteen, Michelangelon ”Madonna ja lapsi” -veistoksen. Iltapäivällä on myös hyvä tilaisuus tehdä ostoksia. Belgialaiset ovat herkkusuita – pienten suklaapuotien maineikas belgialainen suklaa kuuluu sekä kaupunkilaisten että vierailijoiden ostoslistalle. Löytyypä Bruggesta vielä pitsikauppojakin, jotka kunnioittavat pitkiä pitsinnypläysperinteitä. Markt-aukion ”Pieni pitsikauppa” on näistä vanhin. Tuliaisiksi voi viedä myös Tintti-tuotteita, joita myy Steenstraat-kadulla sijaitseva kauppa.


6.10. – Yprèsin sotamuseo: In Flanders Fields

Aamiaisen jälkeen lähdemme kokopäiväretkelle Yprèsiin. Vierailemme In Flanders Fields –museossa, joka vaikuttavalla tavalla esittelee ensimmäisen maailmansodan tarinaa Länsi-Flanderin edustalla. Yprèsin länsirintaman alue ja museo on tärkeä ensimmäisen maailmansodan kärsimyksen ja selviytymisen symboli. 2012 kesäkuussa avattu uusi pysyvä näyttely kertoo hyökkäyksestä Belgiaan, ensimmäisen liikekannallepanon alkamisajankohdasta ja nelivuotisesta rannikon sodasta Westhoekissa - Nieuwpoortin rannalta Leie in Armentièresiin, sekä sodan loppumisesta. Päivän aikana nautimme lounaan (3 ruokalajia, kahvi/tee, 1 juoma: olut, viinit tai virvoke) Ariane Yprès –ravintolassa, joka on vain noin 5 minuutin kävelymatkan päässä In Flanders Fields –museosta kauniin luonnon keskellä.


7.10. – Bryssel: Euroopan Historian Talo – kotia kohti!

Aamiainen ja huoneiden luovutus, jonka jälkeen lähdemme Brysseliin. Ensin vierailemme Euroopan Historian Talossa, jonka pysyvä näyttely vie kävijät läpi Euroopan historian. Jotta ymmärtäsimme 1900-luvun myrskyisiä tapahtumia, pysyvä näyttely keskittyy ensin vakaumuksiin ja uskontoihin, jotka määrittelivät 1800-luvun Euroopan kulkua nykyaikaan - ennen kuin siirrymme kohti Euroopan sotaa ja tuhoutumista. Tämän jälkeen etsitään parempaa elämää entistä yhtenäisemmässä Euroopassa. Vierailijoita rohkaistaan myös miettimään Euroopan nykyhetkeä ja Euroopan unionin asemaa. Vierailijat saavat interaktiivisen tabletin, jossa äänen, tekstin ja videoiden avulla esitellään museota ja pysyvää näyttelyä, saatavilla kaikilla 24 EU-kielellä. Vierailu Euroopan Historian Talossa kestää noin 90 minuuttia. Mukana pitää olla voimassaoleva henkilötodistusta (henkilökortti, passi tai ajokortti). Kaikki vierailijat ja laukut turvatarkastetaan. Valokuvaus ja kuvaaminen ovat kiellettyjä turvallisuus- ja näyttelyalueilla. Näyttelytiloissa lämpötila on alle 20 astetta.

Klo 13:00 nautimme lounaan (3 ruokalajia, kahvi/tee, 1 juoma: olut, viinit tai virvoke) Art Deco-tyylisessä La Taverne du Passage –ravintolassa, joka sijaitsee kaupungin eleganteimmssa ostoskeskuksessa, Galeries Royales st-Hubertissa.

Lounaan jälkeen teemme vielä kaupunkikiertoajelun, jonka aikana näemme mm. EU-rakennuksia ja EU-parlamentin, Heizel-puiston ja Atomium-monumentin, kiinalaisen paviljongin ja japanilaisen Pagodan, kuninkaallisen palatsin, oikeus- ja parlamenttitalon sekä historiallisen keskustan, jossa on kuuluisa Grand Place ja Manneken Pis. Retki päättyy lentokentälle.

Finnairin lento AY1546 lähtee Brysselistä klo 19:20 ja saapuu Helsinkiin klo 22:45.

 

Matkaohjelma sitoumuksetta. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Edellyttää vähintään 25 henkilön ryhmää. Museoissa yleensä opastus interaktiivisesti kuulokeiden tai tabletin kautta. Ryhmän koosta riippuen saatetaan joiltain osin käyttää myös englanninkielistä opasta.

Please reload

Please reload

Arkisto

(c) Historian Ystäväin Liitto 2017