Syksyinen päiväretki Turkuun

  • la 14.10.2023 klo 820:30
  • Turku

Näe ja koe historiallinen Turku täysin uudenlaisesta näkökulmasta! Historian Ystäväin Liitto järjestää lauantaina 14.10. päiväretken Turkuun, jossa vieraillaan Akatemiatalossa ja tutustutaan Tuomiokirkkotorin sekä Suurtorin historiaan. Päivän aikana pääsemme seisomaan siihen kohtaan, jossa toimi Suomen ensimmäinen koulu. Kuulemme, millaista elämää koulussa vietettiin ja miten karsseri liittyi harmillisesti oppilaiden elämään. Opastuksella tutustumme kaupungin vanhaan keskustaan ja kuulemme, miten sen kohtalo kietoutuu Turun paloon ja oppineisuuteen Suomessa. Mitä tapahtui palossa Turun akatemian valtavalle kirjastolle ja miten kirjaston kohtalo vaikuttaa meihin vielä tänäkin päivänä? Entä ketkä olivat ”kolme vekkulia” ja mikä aikalaisia viehätti Akatemiatalon juhlasalin pylväissä? Tule myös kuulemaan, miten Klondike-vuorilta löydetty kulta liittyy Turun yliopiston perustamiseen.


Retken aikana vierailemme puretun kirkon raunioihin rakennetussa Pyhän hengen kappelissa, joka sijaistee maan alla. Paikka on vaikuttava tunnelmaltaan sekä historialtaan. Kirkon ympärille on haudattu sadoittain köyhiä turkulaisia, joille ei ollut tarjolla muuta viimeistä lepopaikkaa.


Retken asiantuntijoina toimivat professorit Ilkka Nummela ja Timo Soikkanen. Oppaana toimii FM Eeva-Maria Soikkanen. Retken hinta on 50 € per henkilö ja retkeen kuuluu omakustanteinen lounas ravintola Tårgetin upeassa miljöössä. Ilmoittautuminen tapahtuu alla olevan ilmoittautumislomakkeen kautta. Ilmoittautuminen sulkeutuu tiistaina 10.10.2023.

Fahlcrantz, Carl Johan, ja Johan Elias Cardon. Turku. 1841–1850, Museovirasto.

OHJELMA


8.00 Lähtö Helsingistä, Kiasman pysäkki

10.30 Saapuminen Turkuun, Tuomiokirkkotori

11.00 Vierailu Akatemiatalossa

12.30 lounas ravintola Tårgetissa

14.00 Suurtori

15.00 Pyhän hengen kappeli

16.00 Turun taidemuseo

18.00 Lähtö takaisin

20.30 Saapuminen Helsinkiin