Vuoden 2023 Historiateos -palkinto FT Sakari Siltalalle

9.2.2024

Vuoden 2023 Historiateos -palkinnon on voittanut FT Sakari Siltala teoksellaan Korkea peli – Teollisuustitaani Walter Ahlströmin elämä (Siltala).

Nuoret menestyneet yrittäjät nostetaan 2020-luvun mediassa esiin rohkeina riskin ottajina ja tulevaisuuden tekijöinä. Nuoret yrittäjät eivät kuitenkaan ole vain 2000-luvun ilmiö, eikä myöskään heitä ympäröivä julkisuus. Historiankirjoituksella on olennainen tehtävä ajankohtaisten ja jopa ainutlaatuisilta vaikuttavien ilmiöiden historiallistamisessa. Sakari Siltalan Korkea peli. Teollisuustitaani Walter Ahlströmin elämä täyttää tätä tehtävää mitä onnistuneimmalla tavalla. Teos valottaa Walter Ahlströmin kehityskulun isänsä yllättävän kuoleman takia perheyrityksen johtoon temmatusta nuorukaisesta Suomen suurimman yksityisen yrityksen patruunaksi ja maan rikkaimmaksi mieheksi.

Walter Ahlström toimi A. Ahlström Osakeyhtiön pääjohtajana vuosina 1907–1931. Hänen johdollaan yhtiön toiminta laajeni sahatoiminnasta monialayritykseksi ja yhdeksi suomalaisen talouselämän peruspilariksi. Siltala punoo onnistuneesti Ahlströmin johtajaprofiilin ja hänen johtamansa yrityksen historian suomalaisen yhteiskunnan ja kansainvälisen talouden kokonaiskehitykseen. Kohdehenkilön ja hänen laajemman toimintaympäristönsä kytkeminen saumattomasti yhteen on korkeatasoisen tieteellisen elämäkerran tunnusmerkki.

Siltala ei kuitenkaan tyydy tarkastelemaan vain Walter Ahlströmin julkista elämäntyötä yhtiönsä kehittäjänä. Teoksen ehdoton ansio on pyrkimys ymmärtää ihmistä, joka joutuu ja haluaa pelata riskialtista peliä. Siltala piirtää kuvaa riskejä kaihtamattomasta, kivenkovasta yritysjohtajasta, joka eli usein kuin viimeistä päivää. Rahaa riitti ja elämäntapa oli korskea. Alkoholilla lääkittiin stressiä kieltolain kurittamassa Suomessa. Armoton johtaja oli kuitenkin myös herkkäsieluinen taiteen rakastaja. Samanaikaisesti suhde puolisoon ja lapsiin oli paikoitellen vaikea. Teosta lävistää tulkinta personallisuudeltaan moniulotteisesta, jopa ristiriitaisesta hahmosta: Ahlström oli tekijän sanoin ”jättimäisiä riskejä ottava varovainen pessimisti, herkkä sielu diktaattorin titaanikuoressa, huoleton juhlija ja velvollisuuden painama puurtaja.”

Lukija tempautuu mukaan Ahlströmin elämään ja alkaa suorastaan jännittää tämän puolesta – onnistuuko korkea peli? – erityisesti Siltalan kirjoitustavan ansiosta. Teos perustuu korkeatasoiselta tutkimukselta vaadittavaan huolelliseen lähteiden analysointiin ja kontekstointiin, mutta tulkintojensa esittämisessä Siltala ei tyydy perusproosaan. Hän kirjoittaa eloisasti ja eläytyen ja näin tehdessään myös kokeilee tieteellisen kirjoittamisen rajoja. Tässä on riskinsä, mutta Siltala onnistuu. Lopputuloksena on teos, joka puhuttelee sisältönsä ja esitystapansa puolesta useita lukijaryhmiä: elämäkertojen lukijoista ja lajityypin tutkijoista suomalaisen talous- ja yhteiskuntahistorian harrastajiin ja tutkijoihin, paikallishistorian harrastajia unohtamatta. Ahlströmin ja erityisesti Walterin perintö elää vahvasti lukuisten paikkakuntien kollektiivisessa muistissa.         


- Professori Tiina Kinnunen, valintalautakunnan puheenjohtaja